Yumurta Alerjisi

Yumurta Alerjisi

Besin alerjileri, bir besine maruz kalınması ile gelişen, her maruz kalındığında tekrarlayan, immünolojik reaksiyonlardır. Özellikle son 20 yılda besin alerjisi prevalansında belirgin artış olmuştur. Yumurta da inek sütüne benzer bir şekilde hem sıklıkla tüketildiği hem de birçok yiyeceğin içinde bulunduğu için yaygın bir besin alerjeni olarak bilinmektedir. Yumurta beyazına karşı alerji sarısına oranla daha fazla görülmektedir.

YUMURTA ALERJİSİ NEDİR?

Yumurta alerjisi, yumurtada bulunan bir veya daha fazla proteine karşı reaktif bir bağışıklık tepkisine yol açan aşırı duyarlı bir reaksiyondur. Yumurta akı, insan vücudunda duyarlı olabileceği ovomukoid, lizozim, ovalbumin ve ovotransferrin gibi dört farklı proteine sahiptir. Yumurta sarısı da üç farklı protein içerir: Apovitillin, livetin ve phosvitin, potansiyel alerjenler olarak işlev görebilirler. Ovomukoidin ısıya karşı olan dirençliliği, pişmiş yumurta ve hazır gıdalara katılan yumurta preparatlarının sebep olduğu alerjinin temelidir.

YUMURTA ALERJİSİ NEDEN OLUR?

Yumurta alerjisi en çok görülen 2. alerji türüdür. Diğer tüm gıda alerjileri gibi, yumurta alerjisi de bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonundan kaynaklanır. Yumurta akında ve yumurta sarısında bulunan tüm proteinler, potansiyel antijenlerdir. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla bunların zararlı, yabancı patojen olduğunu fark ettiğinde; İmmünoglobulin E antikorlarının üretimini tetikler.    Bu nedenle, alerjisi olan kişi yumurta ile temasa geçtiğinde, antikorlar onları hızla tanır ve bağışıklık sistemine histaminleri ve alerjik semptomların gelişmesine neden olan diğer bazı kimyasalları salması için sinyal gönderir.

Hem yumurta akı hem de yumurta sarısı alerjik semptomlara neden olabilse de, yumurta alerjisine ağırlıklı olarak yumurta akı neden olur.

YUMURTA ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yumurta alerjisi, yumurtanın kendisinin veya yumurta içeren yiyeceklerin alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkan, yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, hızlı nabız, kusma ve ishal ile kendini belli eder. Ayrıca yumurta alerjisi anafilaksi kadar şiddetli olabilir. Yumurta alerjisi olan bireylerde diğer hayvan yumurtalarına çapraz duyarlılık gözlenebilir.

YUMURTA ALERJİSİNDE BESLENME TEDAVİSİ

Yumurta alerjisine uygun beslenmenin temel mantığı yumurtanın diyetten çıkarılmasını içermektedir (eliminasyon diyeti). Etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Tüketilecek her besin için detaylı içindekiler bilgisine mutlaka göz atılmalı, içeriği bilinmeyen hiçbir besin tüketilmemelidir. Bebeğinde yumurta alerjisi çıkan anne emzirmeyi bırakmamalı. Yumurta diyeti yaparak 6-12 ay boyunca emzirmeye devam etmelidir. Anne ve bebeğin diyetinden çıkarılan besinlerin yerine uygun kalori ve besleyicilikte alerji diyetisyeni tarafından kişiye özel diyet planlanmalıdır. Diyet tedavi boyunca annenin ve bebeğin ihtiyaçlarına yönelik olarak değiştirilmelidir. Alerji doktoru ile birlikte karar verilerek en uygun zamanda diyet açma kısmına geçilir. Tedavinin en faydalı şekilde ilerlemesi sağlanır.

BESİN ALTERNATİFLERİ

Ticari yumurta ikamesi: Tipik olarak ılık su (yaklaşık 3 yemek kaşığı) ile yumurta ikame maddesini (1.5 çay kaşığı) yapmak için malzemeleri karıştırmanız gerekebilir. Bu, ölçü tek bir yumurtanın yerini alır.

Soya lestini: Bir çorba kaşığı soya lesitini nemlendirmek, birçok tarifte bir yumurta sarısına eşdeğerdir.

Karbonatlı su: Tarifiniz yumurta gerektiriyorsa, bunun yerine 1/4 bardak karbonatlı su kullanabilirsiniz.

Chia ve Keten tohumu: Öğütülmüş chia veya keten tohumunu 3 yemek kaşığı (45 gram) suyla birlikte tamamen emilene ve koyulaşana kadar çırpın ve ardından tarife ilave edin.

Muz, elma, erik püresi, Yoğurt, İpeksi tofu, Agar agar (bitkisel) ve jelatin (hayvansal)

 Unsuz, Şekersiz, Tahılsız, Yumurtasız

Kakaolu Kurabiye

3 Kişilik

Malzemeler

– Fındık

– Kuru dut

– Ham kakao

– Yumurta

– Badem sütü veya dilediğiniz sıvı

Hazırlanışı

Dut ve fındık rondodan çekilir. Un haline getirilen karışıma kakao yumurta ve sıvı

eklenir. Yoğrulduktan sonar (duruma göre sütü arttırabilrisiniz) elimizle şekil verip

160 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Çay ve kahvelerin yanına unsuz alternatif

olarak cok pratik ve lezzetli bir tariftir.

 SONUÇ VE ÖNERİLER

Yumurta alerjisi olan bireylerin yumurta içeren tüm besinleri (örn., kek, mayonez) diyetlerinden çıkarması gerekir. Ayrıca bireyler etiket okuma konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Birden fazla besine karşı alerji görülen bireylerde yetersiz beslenme riski oluşabilir. Bu bireylerin diyetisyen kontrolünde beslenme ve diyet planları oluşturulmalı, hasta ve yakınları bilgilendirilmelidir. Zengin besin içeriğine sahip olan yumurta diyetten çıkarılırken yerini alabilecek düzenlemeler diyete eklenmelidir.

Leave a comment