Reflü yemek yendikten sonra tüketilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesidir. Özellikle yemek borusunun altındaki mide geçişinde bulunan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanır.
Doğru beslenme şikayetleri azaltır
Reflü sorunu olan kişiler sağlıklı ve reflüye uygun bir diyet uyguladığında, şikayetlerde azalma ve hastalığın, vücutta farklı organlara zarar vermesini önemli oranda engellediği görülmektedir.
Reflüde tüketilmemesi önerilen yiyecek ve içecekler:
- Kahve, Demli çay
- Kakao, Çikolata
- Baharatlar
- Gazlı içecekler (kola, gazoz vb)
- Soğan, Sarımsak
- Yağda kızartılmış yiyecekler
- Paketli ürünler (bisküvi, cips)
- Doymuş yağ içeren gıdalar
- Alkol
- Salça
- Domates
- Konserve gıdalar
- Ekşili yiyecekler
- Şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk vb) işlenmiş etler
- Sakatat ürünleri
- Hazır ve donmuş gıdalar
- Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinler
Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:
- Armut
- Elma
- Muz
- Brokoli
- Havuç
- Fasulye
- Rezene çayı
- Kantaron yağı
- Papatya çayı
- Peynir
- Az yağlı, az baharatlı besinler
- Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
- Zencefil
- Yağsız protein kaynağı besinler
REFLÜDEN KURTULMAK İÇİN HAYAT TARZINIZI DEĞİŞTİRİN
Tabağınızdaki porsiyonları küçültün: Reflü şikayetlerini azaltan yiyecekler kişinin ana ve ara öğünlerine eklenmeli. Mide tıka basa dolmamalı az az sık sık beslenmeli.
Yemek yedikten hemen sonra uyumayın: Yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir.
Hızlı yemek yemeyin: Her lokmayı uzun uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Ayrıca ayaküstü değil, oturarak yemek de etkili bir korunma sağlar. Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
Yastık yüksekliğiniz 30 cm olsun: Gece boyu mide sıvısının geriye kaçışını engellemek için başın mide seviyesinden yüksekte tutulması gerekir.
Kilo verin: Fazla kilo sorunu olan reflü hastalarının şikayetleri hem daha sık hem de daha şiddetli olmaktadır. Bu nedenle mutlaka ideal kiloda olmaya özen gösterilmelidir.
Bol ve sık su için: Suyu gün boyu sık aralıklarla yudumlayarak tüketmek, şikayetleri azaltıcı bir etkiye sahiptir. Yemek yerken sıvı alımı azaltın, sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
Hareket edin: Akşam yemeği sonrası 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler, rahatlatıcı özelliktedir ve hastalar için son derece faydalıdır. Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
Leave a comment